fbpx

Alles over cv-ketels

Wat kan Jaap's doen voor jouw cv-ketel?

Wij zorgen voor jouw cv-ketel, van advies tot installatie en onderhoud. We bieden professionele installatieservices om ervoor te zorgen dat je ketel perfect past bij je behoeften en huis. Daarnaast bieden we regelmatig onderhoud en reparatiediensten om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt blijft werken en lang meegaat. Met Jaap’s Installaties kun je altijd rekenen op deskundige zorg en betrouwbare service voor jouw cv-ketel.

Snel naar:

Een wit busje met de woorden "Jaap's Installaties" erop.

Altijd bereikbaar

Wij staan van maandag tot en met vrijdag voor je klaar. We zijn altijd in de buurt!

Een vrouw staat voor een computerscherm waarop grafieken van Jaap's Installaties te zien zijn.

Duurzame ondersteuning

Wij helpen je graag met het
verduurzamen van jouw woning

Een man staat naast een klembord met een certificaat van Jaap's Installaties.

Gecertificeerde vakmensen

We zijn trots op ons team van gecertificeerde vakmensen

Wat is een cv-ketel?

Een cv-ketel, afkorting voor centrale verwarmingsketel, is een apparaat dat zorgt voor de verwarming van water dat wordt gebruikt voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan in een gebouw. Het is meestal aangesloten op radiatoren, vloerverwarming of convectoren in het hele huis. Een cv-ketel werkt op basis van verbranding van aardgas, propaan of stookolie om warmte te creëren. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan het water dat circuleert in het verwarmingssysteem. De ketel regelt de watertemperatuur en het circulatieproces om een comfortabele en efficiënte verwarming te bieden.

Een afbeelding van een cv-ketel met een rode klep.

Waarom een cv-ketel

Cv-ketels zijn over het algemeen zeer efficiënt in het omzetten van brandstof, zoals gas of stookolie, in warmte. Ze kunnen een hoge mate van warmtecomfort bieden terwijl ze relatief weinig energie verbruiken. Met een cv-ketel kun je een gelijkmatige en constante verwarming van je hele huis realiseren. Het verwarmde water wordt door middel van leidingen naar radiatoren of vloerverwarmingssystemen gestuurd, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreid.

Naast het verwarmen van de ruimtes kan het systeem ook warm water leveren voor sanitair, bijvoorbeeld voor douches, baden en voor het warme water in de keuken. Dit maakt het een veelzijdig systeem dat tegelijkertijd verwarming en warmwatervoorziening biedt.

Cv-ketel met hybride warmtepomp, stap nu over

Het kabinet wil de transitie naar duurzame energie versnellen. Dit betekent dat je na 2026 geen nieuwe ketel meer mag laten plaatsen zonder er een hybride warmtepomp bij te laten plaatsen.

Een hybride cv-ketel maakt gebruik van een combinatie van gas of stookolie met daarnaast  een elektrische warmtepomp. De warmtepomp gebruikt energie afkomstig van natuurlijke bronnen uit de omgeving, zoals de buitenlucht of de bodem, om warmte te maken. Door het gebruik van deze zogenaamde hernieuwbare energiebronnen kan een hybride ketel aanzienlijk energiezuiniger zijn dan een traditionele cv, waardoor je energiekosten kunt besparen en de CO2-uitstoot kunt verminderen.

Hybride cv-ketels kunnen meestal gewoon werken met bestaande radiatoren en leidingen, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn bij het vervangen van een oude ketel. Je kunt profiteren van de voordelen van een warmtepomp zonder grote veranderingen in je verwarmingssysteem te hoeven aanbrengen.

Dus als je op zoek bent naar een energie-efficiënte, kostenefficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing, is het overstappen naar een hybride cv-ketel een slimme keuze. Het combineert de voordelen van een traditionele cv-ketel met die van een warmtepomp.

Kortom, met lagere energiekosten, verminderde CO2-uitstoot en de mogelijkheid om subsidies te ontvangen, is de overstap naar een hybride systeem een win-win situatie voor zowel het milieu als je portemonnee. 

Een bladpictogram op een blauwe achtergrond met een cv-ketel.

Duurzaam

Een huis met een cv-ketel icoon op een blauwe achtergrond.

Warmte

Een blauwe achtergrond met een wit sneeuwvlokpictogram.

Koud

Een wit cv-ketel icoon op een blauwe achtergrond.

HR-ketels

Een wit icoon van een boiler op een blauwe achtergrond, ook wel cv-ketel genoemd.

Solo-ketels

Een wit cv-ketel icoon op een blauwe achtergrond.

Combi-ketels

Soorten cv-ketels

Er zijn veel verschillende soorten cv-ketels, elk met zijn eigen kenmerken. Hier enkele veelvoorkomende soorten cv-ketels:

  • Solo cv-ketel, ook wel bekend als een verwarmingsketel, is ontworpen om alleen verwarming te leveren. Het voorziet in warmte voor de centrale verwarming van het huis, maar niet voor warm water. Een aparte boiler kan worden gebruikt om warm water te leveren.
  • Combi cv-ketel is een populaire keuze omdat het zowel verwarming als warm water levert. Het combineert de functie van een cv en een boiler in één apparaat. Het is ideaal voor huishoudens met beperkte ruimte en biedt een continue toevoer van warm water.
  • Hr-combiketel maakt gebruik van condensatietechnologie om warmte uit de rookgassen terug te winnen en de efficiëntie te verhogen. Hr staat voor hoog rendement. De ketel haalt dus meer warmte uit dezelfde hoeveelheid brandstof in vergelijking met oudere ketels, waardoor het energiezuiniger is en lagere energiekosten met zich meebrengt.
  • Hr++ketel Deze ketel werkt nog efficiënter dan een gewone hr-ketel. Dus een nóg hoger rendement.
  • Elektrische cv-ketel Deze ketel werkt volledig op elektriciteit en heeft geen gasaansluiting nodig. Het verwarmt water dat gebruikt wordt voor de centrale verwarming van het huis. Elektrische ketels kunnen een goede keuze zijn in gebieden waar geen toegang is tot aardgas.
  • Hybride cv-ketel Deze ketel werkt samen met een warmtepomp. Het gasverbruik kan met deze manier van verwarmen 75-80% afnemen.

Veelgestelde vragen over cv-ketels

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel varieert, maar meestal gaat een cv-ketel ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk en model van de cv-ketel, de kwaliteit van de installatie, regelmatig onderhoud en gebruiksomstandigheden.

De meest voorkomende cv-ketel is een gasgestookte combiketel, ook wel bekend als een HR-combiketel. Tegenwoordig worden ze vaak hybride-ready gemaakt.

Welke ketel jij nodig hebt, verschilt erg per situatie. Het is raadzaam om professioneel advies te ontvangen van ons. Samen kunnen we de meest geschikte cv-ketel selecteren die past bij jouw situatie.

Het bepalen van de “beste” cv-ketel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals jouw specifieke behoeften, budget en de kenmerken van jouw woning. Onze voorkeur gaat vaak uit naar de Intergas Xtreme. Deze ketel is ook verkozen als de beste cv-ketel door de consumentenbond. 

Nog meer vragen?

Heb je nog een vraag over cv-ketels? Neem gerust contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk te woord staan.

Neem contact op

Veiligheid op 1 bij Jaap's

Bij Jaap’s Installaties staat veiligheid uiteraard voorop. We begrijpen het belang van een veilige werkomgeving voor zowel onze klanten als onze installateurs. Daarom nemen we uitgebreide maatregelen om ervoor te zorgen dat al onze cv-installaties voldoen aan de relevante veiligheidsnormen en voorschriften.

We leveren hoogwaardige cv-installaties en diensten met de hoogste aandacht voor veiligheid. We willen ervoor zorgen dat elke cv-installatie die we uitvoeren, niet alleen aan jouw technische behoeften voldoet, maar ook aan de hoogste normen op het gebied van veiligheid.