fbpx

Alles over warmtepompen

Snel naar:

Een warmtepomp zorgt voor duurzame warmte

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat het op een efficiƫnte manier warmte kan overbrengen, zelfs als de bronwarmte op een lage temperatuur is. Dit maakt het mogelijk om huizen en gebouwen te verwarmen zonder dat er veel energie nodig is, wat uiteindelijk resulteert in lagere energiekosten en een verminderde uitstoot van broeikasgassen.

Naast verwarming kunnen warmtepompen ook worden gebruikt voor koeling, waarbij het proces in omgekeerde volgorde plaatsvindt, waarbij warmte uit een ruimte wordt onttrokken en naar buiten wordt afgevoerd.Ā 

Wat kan Jaap's doen voor jouw warmtepomp?

Jaap’s Installaties is gespecialiseerd in warmtepompinstallaties en kan veel diensten leveren om ervoor te zorgen dat jouw systeem optimaal presteert. Zoals: advies, installatie, onderhoud en reparaties.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte kan verplaatsen van een koude plek, een lage-temperatuurbron, naar een warme plek, een hogere-temperatuurbron, door gebruik te maken van een klein beetje externe energie. Het belangrijkste doel van het systeem is om warmte te onttrekken aan een bron, zoals de buitenlucht, de grond of het grondwater, en deze warmte op een efficiƫnte manier over te brengen naar een gebouw of een andere bestemming waar warmte nodig is.

Het systeem maakt gebruik van het principe van warmtetransfer via het samenpersen en uitzetten van koelvloeistof. Hierdoor kan het warmte onttrekken aan een lage-temperatuurbron en deze warmte vervolgens vrijgeven aan een hogere-temperatuurbron.Ā 

De pomp kan worden gebruikt voor verwarmen waarbij de pomp warmte van buiten naar binnen transporteert en de temperatuur verhoogt voor verwarming of het verwarmen van water. Het kan ook worden omgekeerd voor koelen, waarbij warmte uit een ruimte wordt onttrokken en deze naar buiten wordt afgevoerd.

Een warmtepomp en een airconditioner op een witte achtergrond.

Hybride of All-Electric warmtepomp?

Hybride warmtepompen en all-electric warmtepompen zijn beide populaire keuzes voor het verwarmen van woningen.Ā 

Een hybride systeem combineert een warmtepomp met een bestaande (hybrid ready) verwarmingsketel, meestal op gas. De pomp werkt als de hoofdverwarming, maar de ketel springt bij op koude dagen of wanneer extra warmte nodig is. Voor de meeste woningen is dit een perfecte oplossing om te verduurzamen.

Een all-electric systeem is een standalone systeem dat volledig op elektriciteit werkt. Het onttrekt warmte aan de buitenlucht, de grond of het water en zet dit om in warmte voor verwarming en warm tapwater. Een all-electric systeem is dus energie-efficiƫnter, maar brengt hogere investeringskosten met zich mee.

Waarom een warmtepomp?

Warmtepompen zijn zeer energie-efficiƫnt in vergelijking met normale cv-ketels. Ze halen namelijk warmte uit hernieuwbare bronnen en gebruiken slechts een kleine hoeveelheid elektrische energie om deze warmte te verplaatsen. Hierdoor heb je lagere energiekosten. Doordat warmtepompen gebruikmaken van bronnen die nooit opraken, dragen ze ook bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Hoewel de investeringskosten vaak hoger zijn dan die van traditionele systemen, kunnen de kosten op de lange termijn aanzienlijk lager zijn. Dit dankzij de besparingen op het energieverbruik. Daarnaast deelt de overheid bovendien ISDE-subsidies uit om het gebruik van warmtepompen te stimuleren.Ā 

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Dit zijn de meest populaire soorten:

  • Lucht-water warmtepomp: dit type is populair vanwege de veelzijdigheid en relatief eenvoudige installatie. Het haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water te verwarmen voor ruimteverwarming en sanitair water.

  • Hybride warmtepomp: Dit type is populair omdat het de voordelen van een warmtepomp combineren met een bestaande verwarmingsketel, meestal op gas. Dit biedt flexibiliteit en is daardoor een betrouwbare back-up op koudere dagen of wanneer extra warmte nodig is.Ā 

Kosten warmtepomp

De kosten van een warmtepomp laten plaatsen variëren erg. De prijzen verschillen onder andere door de soort warmtepomp en het benodigde vermogen. Het hangt er ook vanaf hoe jouw situatie er uit ziet en hoeveel extra werk er verricht moet worden. Vaak zijn er nog extra  materialen en voorbereidende werkzaamheden nodig in bijvoorbeeld de meterkast.

Veelgestelde vragen over warmtepompen

De geschiktheid hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatie van het huis, de beschikbare ruimte voor de installatie van het systeem en de beschikbaarheid van een geschikte warmtebron. Wij kunnen een beoordeling uitvoeren om te bepalen wat voor pomp geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Een warmtepomp haalt warmte uit een bron, zoals de buitenlucht, de grond of water, en gebruikt deze warmte om een ruimte te verwarmen. Dit gebeurt door middel van compressie en expansie van een koelvloeistof.

Nog meer vragen?

Toch nog vragen? Onze specialisten staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact met ons op en wij zullen je zo snel mogelijk te woord staan.

Neem contact op